¬†  

Joint account / En-of rekening

Michiel shared this idea 1 year ago
Implemented

ENG: When is bunq introducing a real joint account? This has many legal benefits compared to a connect account.

-------------

NL: Wanneer komt Bunq met een echte en/of rekening? Een echte en/of rekening heeft veel juridische voordelen ten opzichte van een connect rekening.

Comments (74)

photo
28

Welke voordelen precies? Of noem er even drie als het er velen zijn.

photo
34

Mijn partner en ik hebben een samenleving contract. Parkeerplaats via vergunning gemeente op partner naam. Door te betalen van een en/of rekening kan bij overlijden de andere partner de parkeervergunning overnemen. Anders kan dat alleen bij trouwen... Dus... Vest belangrijk en je zal, gezien de erkende status can een en/of rekening bij elke gemeente dit soort dingen hebben.

photo
32

Wat zijn de juridische voordelen dan Michiel?? #durftevragen

photo
29

Wat zijn die voordelen? Mijn vrouw en ik gebruiken een connected rekening zonder problemen. We hebben onze andere en/of rekening bij een reguliere bank ondertussen opgeheven.

photo
39

Op dit moment bieden we inderdaad nog geen en/of rekeningen aan, maar dit staat wel op onze wishlist! Je kunt wel je rekening delen en gezamenlijk gebruiken via de Connect functie in de app. Veel gebruikers hebben aangegeven dit een goed alternatief te vinden! :)

Het verschil tussen een en/of rekening en Connect is dat bij een en/of rekening de rekening de rekening op naam van twee (of meer) personen staat, waar bij een Connect er één eigenaar is van de rekening. Veel gebruikers gebruiken Connect door verschillende rekeningen aan te maken en deze met verschillende personen te connecten. Dit is bijvoorbeeld handig als je samen op vakantie gaat! Je connect dan je rekening met al je reisgenoten, stort gezamenlijk en iedereen kan zijn/haar pas aan de rekening koppelen!

photo
45

Bij bijvoorbeeld overlijden van 1 van de 2 blijft een en/of rekening toegankelijk voor de ander.

In geval van niet in gemeenschap van goederen getrouwd is het tegoed ook echt van beiden, dan wel kan er gekozen worden om het vermogen te verdelen.

photo
42

Een connected rekening is eigenlijk een bijdegratievan rekening. Als je met ruzie uit elkaar gaat en wordt disconnected ben je de pineut.


Toevallig liep ik er vandaag tegenaan, wegens meerdere geplande betalingen gedateerd vandaag, dat mijn daglimiet was bereikt. Geen punt, dan verhogen we die even, anders zou ik vandaag niet eens meer boodschappen kunnen doen. Maar ik kon dat niet zelf. Ben immers slechts connected, geen volwaardig mede-eigenaar van de rekening.

photo
31

Goed voorbeeld inderdaad!

Mij lijkt en/of ook wel een bijkomende waarde te hebben.

photo
35

Dat zou een mooie toevoeging zijn van een connected rekening de mogelijkheid om iemand anders ook volledig eigenaar te maken. Of op zijn minst alle instellingen te kunnen laten beheren. Soort ik vertrouw deze persoon volledig.

photo
31

+1 voor dit request

photo
29

+2 voor dit request

photo
35

+3 voor dit request

photo
35

+1.

photo
27

+1 helemaal mee eens

photo
28

+1 helemaal mee eens

photo
29

Zou een zeer welkome toevoeging zijn

photo
26

Mee eens!

photo
26

Een groot voordeel van de huidige connect is dat je kan connecten met meer dan twee personen. In bepaalde situaties erg handig. Als de "echte" en/of rekeningen ook met meer dan 2 personen kunnen is dat wel erg gaaf en onderscheidt Bunq zich daarmee ook van veel andere banken!

photo
32

Volgens mij is het 'echte' en/of stuk ook alleen een 'juridisch' iets. Als dat voor een groep vrienden zou kunnen, zou dat wel gaaf zijn...maar het is wel een vereiste vind ik als je met je partner een gezamelijke rekening hebt voor de eventuele gevolgen bij scheiding etc.

photo
36

Nouja "alleen juridisch iets" doet wel nuttige dingen. Als twee personen op een en/of-rekening geld storten, blijven zij strict gezien eigenaar van die (eventueel verschillende) stortingen, totdat het geld is uitgegeven. Zeker nuttig bij grotere bedragen. Zoals al eerder genoemd is bij een connect-rekening één persoon eigenaar en als diegene permissies intrekt kunnen mensen die er ook geld op gezet hadden ernaar fluiten.


Dus een echte en/of-rekening voor meer dan twee personen kan nuttig zijn voor allerlei groepen. Bijvoorbeeld mensen die met meer dan twee samenwonen, mensen met meer dan één partner, etc.

photo
30

Of als ideal voor beide (alle) gebruikers van de connected rekening zou werken, dat zou ook al een hoop schelen.

photo
30

Ik zou ook graag de mogelijkheid tot een echte en/of rekening hebben.

photo
31

Zou het een deel van de problemen oplossen als je bij een connected rekening meerdere beheerders kan hebben die bv allemaal de limiet kunnen verhogen en de rekening op kunnen zeggen enz?

photo
29

Ik zou ook graag de mogelijkheid tot een echte en/of rekening hebben.


Dan stap ik ook volledig over naar jullie samen met me vrouw

photo
31

Ik vraag mij af wat een formele en/of rekening juridisch gezien toevoegt als je getrouwd ben. Mijn vrouw en ik hebben beide Bunq en delen elkaars rekeningnummers middels connect. Werkt simpel en goed.

photo
30

Wij hebben het ook zo opgelost. Als je inderdaad getrouwd bent (in gemeenschap van goederen), dan maakt het voor mijn gevoel niet zoveel uit. Alles is sowieso van beide partners samen....dus ook de bankrekeningen die op je eigen naam staan, volgens mij...

photo
32

Op het moment dat een van de partners komt te overlijden kan de ander niet meer bij de rekening totdat deze op verzoek van de gezamenlijke erfgenamen wordt vrijgegeven m.b.v. een verklaring van erfrecht. Dat betekent dat in eerste instantie er geen betalingsverkeer mogelijk is na overlijden en dat is mijns inziens geen wenselijke situatie.

Ik ben benieuwd hoe dit dan bij BUNQ geregeld is, het connecten van de rekening van partner en mijzelf lijkt mij dan niet afdoende om ook over zijn gelden te beschikken. De "en/of" rekening is van beide partners en kan niet door het overlijden van een partner geblokkeerd worden, de overgebleven partner is immers ook eigenaar van de rekening.

Ik heb hier onvoldoende informatie van BUNQ over om onze gezamenlijke "en/of bankrekening" op te zeggen voor twee rekeningen bij BUNQ die we dan connecten.

Ik volg dit item graag!

photo
29

eh....ook bij een en/of rekening wordt het tegoed volgens mij gewoon bevroren als de 'hoofdhouder' (de naam voor en/of) komt te overlijden. wij hebben dit gehad toen mijn vader kwam te overlijden volgens mij.

photo
28

Helmer, bij een en/of rekening zijn beiden eigenaar van de rekening en is er geen sprake van hoofdhouder. Wellicht was er sprake van een rekening hoofdhouder en een gemachtigde. Zoals in de tekst hieronder beschreven kan in uitzonderlijke situaties de rekening toch geblokkeerd worden door de erfgenamen. In het geval van mij en mijn partner is dat beschreven in ons testament en huwelijkse voorwaarden dat de langstlevende alle rechten en plichten behoud en onze kinderen pas na het overlijden van de langstlevende de beschikking krijgen over de rekeningen.

Er is dus een verschil tussen een en/of rekening en een machtiging geven aan je partner over jouw rekening:

De volgende info is van de ING bank:

Wanneer kan een En/of Betaalrekening worden geblokkeerd?

Normaal gesproken blijft u als overgeblevene van de En/of Betaalrekening na overlijden van de mederekeninghouder toegang houden tot de rekening. In uitzonderlijke gevallen kan een En/of Betaalrekening bij het overlijden van een van de rekeninghouders worden geblokkeerd. Een blokkade van een En/of Betaalrekening kan alleen worden aangevraagd door de erfgenamen van de overledene. U kunt dan dus niet meer aan de rekening komen. Alleen met toestemming van alle erfgenamen kan deze blokkering weer worden opgeheven.

Betalingen door laten lopen

Doet u gezamenlijke betalingen vanaf een rekening op één naam? En moeten deze na overlijden doorlopen? Dan is het handig om deze vanaf een gezamenlijke betaalrekening met uw partner te laten plaatsvinden.Houd er rekening mee dat als u of uw partner overlijdt, er mogelijk een andere erfgenaam bevoegd wordt en dus ook over het saldo op de En/of Betaalrekening kan beschikken.

De bankzaken door iemand anders laten doen (m.b.v. een machtiging)

Er kan een moment komen dat u niet meer in staat bent om uw eigen bankzaken te regelen. Of hier graag hulp bij krijgt. U kunt dan iemand machtigen voor het beheer van uw Betaalrekening. De rekening blijft dan op uw naam staan. Bij uw overlijden vervalt de machtiging. Uw erfgenamen krijgen na overlijden de beschikking over uw rekening, bijvoorbeeld om de kosten van de uitvaart betalen.

Na een overlijden is het belangrijk dat de daartoe bevoegde nabestaande de bankzaken van de overledene regelt. Wie dat is, hangt van een aantal zaken af.

Is er 1 erfgenaam?Was de overledene getrouwd of geregistreerd partner en is er geen testament? Dan mag de partner als enige de bankzaken afhandelen. In andere gevallen is de aangewezen executeur of de erfgenaam de bevoegde persoon.Zijn er meerdere erfgenamen?Wij kunnen u vragen met een volmacht een vertegenwoordiger te benoemen die de bankzaken afhandelt. Dat kan soms nodig zijn als er geen verklaring van executele is of als er geen gevolmachtigde is benoemd in de verklaring van erfrecht.Downloads & informatie


photo
27

Ook ik zit te wachten op en/of rekening.

photo
27

+1.

photo
29

+1.

photo
29

En laten we van een verfrissend nieuwe banq nou toch vooral niet verlangen dat ze steeds meer op de dinosaurus uit de oertijd gaan lijken die ik verliet. Een gedeelde rekening is een marketingproduct om klanten te binden. Twee mensen moeten opzeggen om de relatie te beëindigen.

photo
29

Helaas is dit 'marketingproduct' zoals jij dat noemt een vereiste voor de Belastingdienst/Toeslagen die toch echt willen dat je bewijst dat het jouw rekening is...

photo
29

Je rekening blijft doorlopen en een geconnect iemand houdt toegang heb ik net van support gehoord. Dus geen zorgen

photo
26

Het is wellicht meer een juridische dingetje.. Want toegang via connect maakt je geen mede-eigenaar van het saldo. Als je bv getrouwd of zakenpartners bent is dat weer beter geregeld.

photo
24

+1.

photo
28

Ja, zou dit ook héél graag zien!

photo
28

Wordt dit binnenkort verwacht? Dat connecten lijkt inderdaad niet helemaal te voldoen voor samenwoners.

photo
27

+1!

photo
30

Ook +1. Denk dat het handig is om naast connect ook de mogelijkheid te hebben om bijvoorbeeld nog iemand mede-eigenaar te maken. Dus en/of.

photo
27

Dit moet er echt komen inderdaad. Ik kan ons doorlopend krediet bij MoneYou alleen laten incasseren van een rekening die op onze beide namen staat bijvoorbeeld. Iets anders accepteren ze niet.

photo
29

Zeker +1 wat mij betreft!

photo
31

+1 zonder en of rekening geen volwaardige bankrekening in sommige gevallen.

photo
36

Nu bunq zich met premium echt als volwaardige vervanging van de traditionele banken presenteert lijkt mij dit niet optioneel meer.

Tot nu heb ik mijn oude en/of rekening er naast gehouden, maar de drempel hiervoor wordt wel een stuk hoger om dat op deze manier te blijven doen naast twee premium accounts. Kunnen jullie hier behalve 'het komt op de wishlist' niet meer duidelijkheid over geven?

photo
32

Heel graag. Ik hang de vlag uit als dit word toegevoegd

photo
35

Als bunq dit implementeert stap ik privé meteen over. Ik had goede hoop dat het bij de laatste update zou zitten, maar helaas...

photo
27

Ik ook

photo
29

Ik zou ook graag willen overstappen. Maar dit mis ik toch wel heel erg. Ik verwacht ook dat er instanties moeilijk gaan doen over het ontbreken van de en/of mogelijkheid.

photo
34

Klopt. Voor belastingteruggave of toeslagen kan je een connect rekening niet gebruiken.

photo
37

Ik wacht ook nog steeds op een en/of rekening Dit houdt mijn en mijn vrouw ook nog tegen om volledig over te stappen.

photo
40

Ik zou ook geweldig vinden als dit Request wordt gerealiseerd!

photo
35

Yes, een echte en/of is essentieel. Het weerhoudt mij/ons echt van geheel overstappen. Als dan ook de tweede MasterCard op de andere naam kan komen te staan, dan ben je als partners echt volledig gelijkwaardig en is alles gecovered bij bunq.

photo
33

Dan nog iets voor de kids, die willen ook bunq en dat zijn later ook je toekomstige klanten.

1,5 week zakgeld voor een bankrekening is wel erg veel :-)

photo
33

Verder is en/of ook voor mij een musthave en geen optie voor op een wishlist van een jaar of later.

photo
32

Voor mij is dit en een family pakket nog iets wat me op dit moment tegenhoudt om volledig over te stappen.

Ik heb nu premium en vind het echt top maar zou dit graag willen hebben voor de 3 gratis maanden over zijn.

Of dat realistisch is is natuurlijk de vraag; de mannen van bunq kunnen ook niet alles in een keer regelen.

photo
31

Je zou een en/of rekening al kunnen realiseren met een full-read/write connect die alleen in te trekken is als beide partijen daarmee akkoord gaan.

Uiteraard moet de naam dan ook aan de rekening toegevoegd worden.

photo
34

Wil dit ook erg graag! Voor de Belastingdienst is dit noodzakelijk. Kom steeds meer dingen tegen die vrij normale zaken zijn voor een bank maar niet aanwezig zijn bij bunq...

photo
24

Voor de belastingdienst is een en/of-rekening niet noodzakelijk. En: veel dingen die "normaal" zijn zijn niet persé goed. Denk aan acceptgiro's, gevaarlijke investeringen, trage processen.... Ik denk dat bunq goed bezig is om niet te kijken naar "normaal" maar naar nuttig.

photo
25

Een en/of rekening is normaal. Ook erg belangrijk om goed een scheiding af te kunnen handelen bijvoorbeeld. Lijkt me vrij vervelend als je ex de connect van je gezamenlijke rekening verwijdert...

photo
24

@Peter: Ik heb toch echt een brief van de Belastingdienst of ik even wil bewijzen dat het mijn rekening is, en dat kan dus niet.

photo
26

Belastingtechnisch is er idd weldegelijk verschil tussen connect en en/of! Als je getrouwd bent een stuk minder. Dus ben voor het gemak ook maar gelijk getrouwd toen ik overstapte naar bunq #justkiddin 😉

photo
27

Graag! Dan kunnen we namelijk gebruik maken van de overstapservice. Dit is nu niet mogelijk

photo
30

+1 Ik wacht ook op de en/of functie voor ik over ga naar Premium met mijn vriendin. Ik vind twee losse Premium abonnementen en nog een ING Royaal pakket voor mijn hypotheek en creditcard die ik veel gebruik voor reizen en online wat overdreven duur worden

photo
28

+ 1

photo
38

Wij missen de de en/of ook, als die er is stappen we volledig over naar Bunq.

photo
30

En dan meteen een en/of rekening voor meer dan twee personen!

photo
28

Precies, een en/of/of rekening ;-)

photo
33

Of een en/en/of ;-)


Maar in principe een rekening die juridisch van meerdere personen kan zijn, waarbij het aantal personen ook > 2 kan zijn

photo
33

Doorpakken hiermee aub!

photo
32

Zit er dringend op te wachten!

photo
24

Ik ook

photo
31

+1! Ik heb nu alleen mijn eigen rekening (noem het zakgeld) bij Bunq. Ik zou graag met onze gezamenlijke rekening willen overstappen.

photo
36

Thanks guys for all the feedback, using your input we can improve the app every day. We've just launched Joint accounts, giving your the option to open a full, legally co-owned account with whomever you want directly from your smartphone! Can't wait any longer? Start sharing financial freedom with whomever you want and how many people you want, right away. Just follow these easy steps to get started: https://together.bunq.com/topic/open-your-joint-andor-accounts-in-just-a-few-seconds 👫👭👫

Comments have been locked on this page!