¬†  

iDIN implementatie

Wouter shared this idea 10 months ago
Wish

Sinds kort is er een nieuwe verificatie methode in omloop, om op het internet je indentiteit te kunnen verifiëren. Deze verificatie methode gaat via je bank, waarbij de bank gegevens verleend aan de acceptant. Deze methode is een vervanger voor de bekende 1 cent iDeal transactie om iemand te verifiëren.


Van te voren ziet de klant precies welke gegevens er gedeeld zullen worden met de acceptant en zal expliciet toestemming moeten geven. Het expliciet toestemming moeten geven past in het gedachtengoed van bunq dat er niet zomaar gegevens verkocht of verleent zullen worden zonder toestemming van de klant.


Persoonlijk ben ik van mening dat het verifiëren van een indentiteit eigenlijk niet de taak van een bank of welke andere financiële instelling zou moeten zijn.


Maar ik werk als developer voor een niet nader te noemen digitale ondertekendienst voor documenten. Nu heeft de persoon/bedrijf dat de ondertekentransactie start de mogelijkheid om verschillende verificatie methodes aan te zetten om er zeker van te zijn dat het document door de juiste persoon getekend wordt. Één van deze methodes is iDIN.


Momenteel heeft bunq iDIN niet geïmplementeerd en zou een klant die een bunq account heeft nog gebruik moeten maken van de iDEAL verificatie methode. Momenteel is hier echter nog niet tegen aan gelopen door klanten. Maar ook voor mij persoonlijk is het ietwat onhandig omdat ik niet zelf kan testen icm bunq.


Nu is mij vraag of er plannen zijn om bij bunq ook iDIN te gaan ondersteunen.


Meer informatie:

https://www.idin.nl/

Comments (116)

photo
48

Hey Wouter!

We are always looking into new ways of verifying users at bunq and will definitely check it out!

Thank you for your amazing tip!

photo
43

Amazing tip??? This was mentioned months ago by others already, also by myself.

photo
5

It would be preferred that bunq would support iDIN as well, to allow you to load attributes into to your personal privacy passport IRMA. With a growing number of organisations that support IRMA, it would be really helpful if bunq allows you to fill your details.


https://privacybydesign.foundation/irma/

photo
photo
48

Ja ik heb het een tijdje geleden ook gevraagd voor idin. Lijkt mij makkelijk.

photo
42

Sidenote: It would be nice if a iDIN verification would be visible within events with all the exchanged information and receiving party in the details section.


Because when I used to use ABN Amro there was no way to lookup a past iDIN verification.

photo
41

I actually don't think it's a responsibility of banks to identify a user on the internet. We have DigiD for identity verification and for checking if a bank account is from the person who says who owns it, there's still an iDEAL deposit.

Banks should keep doing what they're meant to do: "bank-stuff"

photo
32

The dutch tax authorities are also using iDin as form of identification.

photo
56

Well not for me, I still use DigID for my tax returns, basically all authority related services. I will then keep refusing the use if iDIN simply because it's not the job of a bank to identify someone on the internet.

I sincerely hope that bunq thinks the same way

photo
35

@Délano

Gebruik maken van iDIN lost het probleem van vergeten DigiD inloggegevens op en daarmee een kostenbesparing voor ons allemaal.


iDIN is dus een prima ontwikkeling.

photo
57

You should do some research. DigiD isn't available for every company. iDIN is designed for all kinds of companies, for example: an online liquorstore. Imagine logging in with DigiD on a store like that, that's a no go.

Currently all large banks support iDIN, so I think bunq should also go for an innovative concept like this.

Read more about this concept here: https://www.idin.nl/

photo
photo
31

Ben ook van mening dat dit totaal niet de taak is van bunq, en hoop stiekem dat dit project ook niet zo'n succes word. Maar als alle banken straks met succes meedoen, kan onze bank natuurlijk niet achter blijven.

photo
34

Lijkt er nu op dat andere banken hier succes mee hebben. IDIN al gebruikt bij de belastingdienst en het BKR.

photo
photo
50

Ik ben ook tegen iDIN.

photo
40

Waarom?

photo
34

En uw argument(en) tegen zijn?

photo
28

Een psuedoniembeheerder is prima, mits die privacy creeert door bv iedere registratie (bij een derde) een ander userID te geven (psuedoniem voor een psuedoniem).


De bank een overheids ID te laten ondertekenen is het overnemen van een rijkstaak omdat je toch al onder toezicht valt. Het werkt online tracking en niet-anonieme websites in de hand, en die kunnen vooral discrimineren, adhv land, naam, etc.


Afhankelijk van hoe hoog je vergiffenis/de mogelijkheid opnieuw te beginnen, psuedo/anoniem handelen online, en gelijke behandeling in het vaandel hebt, ben je happiger of minder happig om voor de handigheid iedereens IDs te valideren.

photo
photo
38

Ik wou me net aanmelden bij Peaks (een app om je wisselgeld te beleggen), maar helaas ondersteunen ze alleen banken met iDIN...

photo
34

Same here, ik zit gewoon in een deadlock met alleen Knab en Bunq (als NL account). Jammer, maar deels te begrijpen.

photo
31

Ik had hetzelfde bij Peaks. Is er al nieuws of/wanneer deze dienst beschikbaar komt?

photo
32

+1 hier ook combi Knab/Bunq.. Wat is de reden dat dit nog niet mogelijk is?

photo
38

Het is sinds vorige week mogelijk om met iDeal te betalen op Peaks. Ook via Bunq. Dit is mogelijk op Android zover ik weet.

photo
photo
33

@Jesse Wat heb je daaraan? Ik kan Peaks niet activeren met alleen bunq. En ik heb geen andere bankrekening die iDin ondersteunt.

photo
37

Dan houdt het voor nu op idd. Je hebt n rekening met iDin nodig.

photo
photo
33

Ik moest vandaag ook voor het eerst iDIN gaan gebruiken bij het aanmelden, maar dit lukt me niet via Bunq.


Zoals ook al eerder is aangegeven vind ik het niet de taak van de bank, maar hebben helaas niks anders voor bedrijven in NL

photo
42

Ook ik loop ertegenaan dat ik niet kan laten verifiëren via iDIN. Zou fijn zijn als dat mogelijk gemaakt wordt.

photo
57

Ik wil iedereen graag aanraden om de website van iDIN te lezen alvorens te reageren met leuzen als "ik ben hier tegen", "het is niet de taak van de bank".

Dit is een initiatief waarbij alle grote banken al bij zijn aangesloten, op dit moment zijn de volgende licentiehouders:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • de Volksbank (h.o.d.n. SNS, ASN Bank en RegioBank)

Of dit nou een taak van een bank is of niet, het initiatief is er en het wordt langzamerhand meer gebruikt. Willen jullie je kunnen identificeren met bunq? Zo ja, geef deze topicstarter een like, zo nee, graag dit topic negeren :)

photo
25

Iedereen wil iets kunnen, zoals je chill identificeren online.


De wereld is echter complex. Als je een reden tegen wilt vinden moet je willen nadenken over het effect dat het heeft.


Wil je dat websites je altijd kennen, en standaard om je palmafdruk vragen, omdat ze via bunq iDIN gebruiken?


Dat je geen online games meer kan spelen zonder?


En als de grote banken in de sloot springen, moet een kleine dat dan ook?

photo
15

Vind de berichten voor/tegen juist leuk om te lezen. Een discussie kan nooit kwaad!


Wat betreft de eerste reactie; voorwaarde voor mij zou idd zijn dat het niet traceerbaar zou zijn. Dus steeds een ander userID meegeven. De eerste keer dat je op bv. een liquorwinkel besteld is het bv. "gebruiker 1000 , mannelijk, 26 jaar" en de volgende keer "gebruiker 2301, mannelijk, 26 jaar". In zoverre zou het niet traceerbaar zijn tot een natuurlijk persoon.

photo
5

Helemaal eens. Niet de taak van de bank, maar aangezien we het niet kunnen krijgen zoals we willen is dit de minst slechte optie. Ik ben voor! 👍.

photo
photo
44

ook BKR werkt met iDIN en bijna alle banken behalve Bunq en dat is wel een beetje gek

photo
41

Men nieuwe hypotheek ook, idin bij florius, gelukkig heb ik nog een rabo rekening maar denk niet dat bunq of anderen nee tegen idin moet gaan zeggen, voelt dan een beetje het zelfde als nee ik wil geen digid ofzo ohh wacht zonder digid kan je al niet meer, zelfde als straks ehh eigenlijk nu all met idin.

photo
44

Digid is overheid, overheid is uitgever van ID, ID is taak van overheid.


idin is bank, bank is geldbeheerder, ID is geen geldbeheer, ID is geen taak van bank.

photo
40

Alexander, voor een deel heb je gelijk maar wil je dan met je digid inloggen bij je bank? Dat doet bunq ook niet en gebruikt zijn eigen systeem net als elke bank.

Bedoel banken gaan over geld dus id komt dan van digid volgens jou stelling.

Grappig is dat ik idin dus bank methone gebruik voor bank zaken zoals men hypotheek “beheren” inloggen bij bkr, was even handig bij aanvragen hypotheek etc

Met andere woorden beide hebben een doel en beide zijn “nodig” cq wenselijk in mijn geval en 94 anderen zo te zien.

photo
42

Charrl, voor bankzaken heb je gelijk. Probleem van iDin is dat het ook gebruikt gaat worden door webshops om jouw leeftijd te bepalen voor bv alcohol te kopen. Dus eigenlijk voor zalen die geen “ene drol” te maken heeft met bankzaken. Dat is een beetje waarom ook ik vind dat dit niet de taak van de banken is.


Snelle quote van iDin.nl:

“iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen:


identificeren

inloggen

leeftijd bevestigen “

Belangrijk zijn hier de woorden “consumenten” en “andere organisaties”

photo
35

Delano,

Ik drink niet dus zal de rede zijn dat ik deze optie niet wist, maar hoe zou je dit probleem anders willen oplossen?

Nog een ID systeem? Of je digid hiervoor gebruiken wat weer andere issues zal geven vrees ik?

Wel grappig straks een drank controle, heeft u gedronken nee want ik heb bunq :-)

Gek genoeg vindt ik idin niet zo gek voor dit doel, naam controle of incasso controle middels een 1 cent ideal betaal controle is ook geaccepteerd. En straks betalen met ideal en ook nog je digid invullen is ook een jackpot combi die perfect is voor fraude.

photo
26

Ja, en is dat DigiD nou eigenlijk goed, of niet? Je kan niet meer zonder is werkelijk weinig reden om iets onverstandigs te doen.

photo
photo
49

Werkt dit nu niet bij Bunq? Wat is de status?

photo
45

Hi Wessel👋

We do not support iDIN, as it needs to be integrated.


We will update this topic, as soon as we have more information to share with you 👍

Thank you all for sharing your input with us! 👀

Cheers

photo
photo
44

Banken die hun ‘authoriteit’ misbruiken door dit soort diensten aan te bieden is misselijkmakend! Een bank hoort de gegevens van haar klanten te beschermen i.p.v. commercieel aan te bieden via een service als iDIN.


Doe hier niet aan mee bunq! Bedrijven die iDIN eisen van hun klanten zal ik links (moeten) laten liggen, iets waar ik geen probleem mee heb.


De overheid dient een dienst aan te bieden (blockchain misschien maar eens gebruiken?) die privacy voorop stelt. Het bedrijfsleven heeft zich niet te bemoeien met het openbaar stellen van mijn gegevens.

photo
43

Dick is de geheimen 007 alias van Willem Vermeend, de “Smart blockchain predikant” Dick zn verhaal is een broodje aap !

photo
37

Wat is er een broodje aap aan mijn verhaal? Waarom zouden commerciële bedrijven mijn data mogen verkopen voor diensten waar juist een overheid of publieke instelling gebruikt voor moet worden?

Ik vrees dat veel mensen nog in de jaren ‘80 denken te leven, in de tijd dat banken niet commercieel waren.


Waarom zouden banken zich met identificatie bezig houden?

Als eigenaar van een slijterij ben ik groot voorstander van een makkelijke manier om minderjarige te identificeren maar dat is een taak van de overheid! Niet van het bedrijfsleven.


Ik ben een bunqer omdat bunq de enige bank is die heel transparant is over wat ze met mijn geld en gegevens doen. En dat ze zich niet bezig houden met het verkopen van mijn gegevens vind ik erg fijn en ik zie de link naar een broodje aap niet (of begrijp je de technologie van blockchain niet en wantrouw je ieder antwoord waar dat woord in staat?)

photo
41

Dick voor elke verstrekking van gegevens aan derde dient de gebruiker zelf toestemming te geven, daarnaast zie je van te voren precies welke gegevens er verstrekt zullen worden.


Er worden dus helemaal geen gegevens openbaar gesteld. Jij hebt als gebruiker in de hand welke gegevens er verstrekt worden, als je het er niet mee eens bent dan kan je er dus zelf voor kiezen de gegevens niet te verstrekken.

photo
photo
48

Ik sta toch behoorlijk te kijken van een reactie als van Dick hierboven. Volgens is er nergens sprake van “misbruik maken” of “commercieel delen”.


iDIN werkt zo dat je áls je wilt, bepaalde informatie kunt delen met een online partij. BV een eerder genoemde drankwinkel kan jou vragen om je leeftijd te verifiëren. Als die winkel het goed implementeert, krijgt zij alléén je leeftijd wanneer jij dat authoriseert via iDIN. iDIN stelt dus ook privacy voorop!


Volgens mij is het juist erg verstandig om zoiets bij meerdere partijen (in dit geval banken) te leggen, in plaats van bij één overheidsdienst. We weten hoe geweldig de overheid is met IT, dus laten we hier niet nog meer gaan eisen (en al helemaal niet met de “Blockchain” — gevalletje klok horen luiden geloof ik?). Banken hebben al deze gevens al, plus meer geld/mensen voor computer security dan waar de overheid ooit van durft te dromen.


‘t Lijkt mij een goed initiatief, dus ik zeg: hup bunq! Als online bank niet iets wat je kunt laten sloffen!

photo
41

Het klopt dat een bank bij de implementatie inderdaad verplicht is om van te voren te tonen welke gegevens ze door zullen geven aan de derde partij, mits je uiteraard toestemming geeft.


Bij de implementatie vanuit een webshop/website etc is de keuze uit verschillende identificatie niveaus, waaronder enkel geboorte datum en als ik me niet vergis zelfs een optie om enkel te zien of iemand meerderjarig is of niet zonder je hele geboorte datum te weten.


Dit is perfect voor webwinkels die drank verkopen, omdat je als webshop zeker weet dat je klanten oud genoeg zijn om drank te mogen kopen. De gegevens zijn namelijk al bijvoorbaad geverifieerd door de bank.

photo
42

Klopt. Zie ook de demo op https://demo.idin.nl

photo
photo
44

Wouter, ik begrijp dat ik toestemming moet geven voor het delen van gegevens. Al vraag ik mij af of alle banken wel even helder zijn in de transparantie over welke gegevens er ‘verkocht’ worden.


Ik ben echter van mening dat een bank helemaal niet gebruikt moet worden voor zoiets persoonlijks als identificatie. Dat ze bankgegevens ter beschikking stellen is prima (met toestemming). Daarvan zijn ze zelf de bron en ik zou mij kunnen voorstellen dat ik mijn gegevens vanaf de bron zou willen delen.


Echter, mijn identiteit is geen bron gegeven voor een bank. Bij voorkeur wil ik helemaal niet dat zij zoveel van mij weten. Het liefst identificeer ik mij bij de bank via een overheids dienst als ‘iemand die geautoriseerd is voor het openen van een bankrekening met een geverifieerd e-mailadres’. Geen reden om je BSN meer aan een commerciële instantie meer te geven maar je moet je gewoon digitaal kunnen identificeren en authenticeren met behulp van de overheid i.p.v. een bedrijf.

photo
43

Dit dus, het is gewoonweg niet de taak van een bank en een wilde poging van de grote banken om iets nieuws te proberen (geld te gaan verdienen).

photo
40

Delano,

Je hoeft iDin niet te gebruiken dat is een keuze, weet echter dan je tegenwoordig ook je belasting zaken aan idin kan koppellen dus zo slecht is het dan niet.

En dat iemand er geld mee verdient tja vast wel :-)

photo
photo
39

Any news on this?

photo
49

Yeah I'd like to bump this too for awareness. I know it's not a quick fix but I would love to see it integrated in bunq 😊😊

photo
37

Would love to see it being possible to verify my identity through bunq. I wanted to sign up to Peaks app just now and they require this. Since bunq is my only bank and doesn't have iDIN, I can't use their service.

photo
41

Dat bunq iDIN niet heeft geïmplementeerd zorgt ervoor dat andere financiële instellingen (o.a. Peaks en Defam) tegen hun klanten zeggen dat bunq te “fraudegevoelig” is. Dit terwijl deze instellingen ook gewoon op een andere manier zouden kunnen verifiëren wat de identiteit van de klant is. Bijvoorbeeld: bij het wijzigen van de tegenrekening van een krediet of verzekering opnieuw kopie paspoort opvragen.

Hopelijk wordt iDIN snel geïmplementeerd door bunq zodat er in dit soort gevallen geen discussie nodig is.

photo
38

Is very important for me as I need iDIN for my StudieLink and I guess I'm not the only one that needs to pay for my study. Really looking forward to this being implemented. :)

photo
39

Jammer dat dit nog steeds niet gerealiseerd is. Ik vind dit niet echt een 'wish' maar een must.

photo
30

hmm volgens o.a. tweakers.net, bright en Bet. ver. Ned. zouden alle banken het gaan uit rollen de komende dagen, doet bunq dan ook mee?

Bron: https://www.betaalvereniging.nl/actueel/nieuws/miljoen-online-identificaties-met-idin/ (source, Dutch)

ENGLISH: mm according to dutch tech blog tweakers.net (and the Dutch Payments Association) all Dutch banks should be rolling this out starting today and over the coming days across their apps, is bunq also doing this?

photo
32

bunq doet nog niet mee volgens Betaalvereniging Nederland:


"iDIN werk bij vrijwel alle toonaangevende consumentenbanken: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Triodos Bank.

Alleen Knab, Van Lanschot en bunq ondersteunen het op dit moment nog niet. "

photo
31

Hi Dave! 🙂


Thank you for your question and your interest over this.

Here at bunq we don't support iDIN, so in this case the answer is no.

If we have any information we will of course make sure to update this topic! 👍

photo
photo
31

Kan iemand mij uitleggen waarom je ergens iDIN móet gebruiken? Zijn er plekken waar je je op een andere manier niet kunt identificeren of zo?

photo
37

Er zijn financiële instellingen (bijv. verzekeringsmaatschappijen en kredietverstrekkers) die bankrekeningen van banken zonder iDIN niet als tegenrekening accepteren. Bijvoorbeeld: Peaks en Defam.

photo
26

Alle studenten in Nederland die een lening afsluiten via DUO gebruiken iDIN als verificatie method volgens mij

photo
photo
38

Ook ik zie graag dat bunq idin gaat implementeren. 👍 Uiteindelijk kan je zelf kiezen, wanneer dit geïmplementeerd is, of je er gebruik van wilt maken of niet.

photo
30

Let me add my 2 cents

Ten eerste vind ik, dat identificatie niet de taak van banken is. Vooral als de ID verificatie zo als bij bunq niet face-to-face is, is er een grootere risico voor identiteitsfraude.


Ten tweede is dat weer een Nederland-only feature, waar de meeste buitenlandse klanten niks aan hebben. Je krijgt dan zo'n N26 effect, waar ook veel non-basic Features alleen in Duitsland werken.


Ten derde maakt een nationale methode de instap in de Nederlandse markt voor buitenlandse banken veel moeilijker. Bunq profiteert ervan, dat ze in de EU makkelijk klanten uit andere EU landen kunnen accepteren, dus moet bunq volgens mij ook niet er bij helpen de binnenlandse markt af te sluiten.


Ten vierde voert de EU als ik mij goed herinner over een jaar of twee sowieso een online identificatie methode in voor alle EU burgers.

photo
35

Denk dat bunq echt een bank wil zijn en niet een bank voor erbij. Als je in NL straks je hypotheek niet meer kan beheren, geen zaken met andere diensten kan die idin eisen/wensen of fijner maken word bunq wel een bij bank.

Voor Frankrijk maakt bunq ook al apart formulieren (RIB) omdat klanten anders geen bunq bij bedrijken kunnen gebruiken. Zo heeft elk land zijn eigen ding en wil je in dat land je als echte bank vervanger gedragen dan moet je die opties van het land wel aanbieden.

photo
26

Niet-nederlanders zullen geen last hebben van deze feature omdat ze er simpelweg nooit naar gevraagd zullen worden. iDiN is tenslotte iets wat van buiten de app gestart wordt. Dus dat lijkt me geen probleem.


Het is jammer dat er een NL specifieke inlog bedacht wordt, maar als Nederlandse bank kan je het naar mijn mening niet negeren. Het is/wordt hier een standaard.


bunq kennende zullen ze het wel weer op een hele soepele manier implementeren, als ze het doen 😊

photo
30

Hello Michiel 🙂 Thank you for your input! iDIN is indeed something for Dutch users and we will see how many bunqers would like to see this implemented and update the topic whenever there is news!

photo
31

Milan, identificatie is inderdaad de taak van banken niet, maar bunq is geen bank. bunq not bank.

photo
30

Niet Nederlanders hebben er misschien geen last van, maar het is gewoon niet europees en sneu. De Duitsers verwachten toch ook niet, dat girocard en FinTS geïmplementeerd wordt?

In Duitsland zijn girocard en FinTS standaard bij banken en worden ook vaak gebruikt. N26 heeft die twee systemen niet, omdat het dus een feature is, die alleen voor Duitsland is, en niet europees. Ze willen dus niet hun eigen markt kapot maken, Europa. Van bunq verwacht ik dus als moderne, europeese bank ook, dat ze niet aan zulke nationale dingen mee doen.


Ik ben een gebruiker in Duitsland en zou het jammer vinden, als iDIN geïmplementeerd wordt.

photo
31

Als ik het zo lees zou bunq de switch service ook moeten opdoeken. Ik bedoel in de engelse bunq app heet deze, Dutch switch service meer Nederlands wordt het niet

photo
18

@Milan

Je hebt er echter ook geen last van als iDIN geïmplementeerd wordt.

Voor Nederland, en bunq is een Nederlandse bank, is iDIN gewoon een vereiste!

photo
photo
35

Het is echt belangrijk dat dit er gaat komen, want je wilt toch bunq voor al je bankzaken hebben. Ook voor Idin!

photo
32

iDIN is dus geen bank zaak, maar een overheids zaak. Vind ik tenminste

photo
40

iDIN is 100% een bank zaak. Het iets wat anders of het in de ideale wereld door banken gedaan zou moeten worden.


Maar nu dat we in een wereld leven waar iDIN een ding is, is het niet meer dan normaal dat een Nederlandse bank het ondersteund. Nu hebben mensen een andere bank nodig op het moment dat iDIN vereist is.


“Maar iDIN zou nooit vereist moeten worden”. Ja, nu weten we het wel. Dat kan een bunq gebruiker met dat probleem lekker veel schelen.

photo
photo
29

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ver bunq is met het implementeren hiervan. Op steeds meer websites kom ik het tegen als identificatie mogelijkheid.

photo
23

Hi Christiaan,

I hope that it's alright if I write in English.

At this time, we have no updated information but I will be sure to let you and everyone following this thread know if there's any additional news 👍

For now we'll continue to see what other bunqers think of this 🙂

Let's get voting!

photo
38

“Let’s get voting” seems a little out of place with already 200 votes. That’s a lot more than many other topics. I know you can’t give any details, but it should be clear people would appreciate it if this was implemented.

photo
25

Inderdaad, hoeveel votes moet dit topic hebben 1000? Let's get voting!!!

photo
photo
27

idd als er 1 onderwerp zich leent om voor te stemmen, dan is het deze. ik ben hartstochtelijk voor

photo
22

Ik dus ook!

photo
18

Oké, je moet je binnenkort dus ook verifiëren met iDIN bij de Nederlandse loterijen als je geld wilt laten uitbetalen..


https://www.nederlandseloterij.nl/idin

photo
16

Mmm zonder idin wordt bunq een hele nette bank. Geen online drank bestellen, niet meer gokken.

Oja men hypotheek is ook op basis van idin zo kom ik nooit van de Rabobank af.

photo
14

Klopt, ik heb een leuk bedrag gewonnen en dat kon dus niet uitgekeerd worden naar bunq. Heb er megaveel gezeik mee gehad om er een andere rekening aan te koppelen (exacte naam kwam toen niet meer overeen met hoe ik ingeschreven stond bij de loterij). Nog steeds mijn prijs niet ontvangen.

photo
14

Ik ben benieuwd of dit ook bij bestaande abonnees een vereiste gaat worden.

Sowieso een beetje vreemd om een identificatiemethode te verplichten die niet door alle banken aangeboden wordt.

photo
photo
18

iDIN wordt een standaard en zou daarom ook echt in de app verwerkt moeten worden. 212 votes tot nu toe. Zou dit voldoende zijn voor implementatie?

photo
17

Bunqs wegen zijn ondoorgrondelijk 😁 wie weet zijn ze er mee bezig maar kan ook zijn dat het hele team bezig is met toevoegen van weer een nieuw trofee systeem waar niemand op zit te wachten

photo
14

Dat troffee systeem heeft wel degelijk toegevoegde waarde; het helpt nieuwe gebruikers om alle features te vinden en gebruiken wat een positief effect kan hebben op hun beleving. bunq moet ook groeien; daarbij is het belangrijk dat bestaande gebruikers tevreden gehouden worden én moeten er voldoende nieuwe gebruikers binnen worden gehaald. bunq kan niet simpelweg alle resources stoppen in het produceren van nieuwe features, er moet een balans in zitten. 🙂

photo
photo
16

@Sander Nee, heeft geen enkele toegevoegde waarde. Er is geen enkele nieuwe bunqer die daarom bij bunq gaat bankieren.

photo
14

Ik hoor graag waar die uitspraak op is gebaseerd. Ik ben met je eens dat er veel negatieve berichten over zijn, maar er zijn ook mensen die door het badges systeem features uitproberen/ontdekken die ze niet kenden. Hierdoor kunnen ze meer voordelen ontdekken aan het bankieren bij bunq. Laat me overigens voorop stellen, ik ben persoonlijk ook geen fan van gamification in deze context (ieder zijn ding). Maar het proberen te laten zien wat er allemaal in de app zit is in mijn ogen wel een goede manier om mensen te laten zien wat je met bunq kunt en daarmee hen te overtuigen om bunq te blijven gebruiken. 🙂 Als je overigens betere suggesties hebt kun je die natuurlijk altijd in het badges topic posten. Kan best zijn dat er nog een betere manier is.

photo
14

Mensen gaan niet bij bunq omdat je achievements krijgt nee. Maar wat Sander terecht aangeeft is dat het nieuwe gebruikers wel eventuele nieuwe functies laat ontdekken.


Wanneer ze namelijk een eerste achievement/badge krijgen en er op door klikken dan krijgen ze een overzicht te zien met alle badges die er nog gehaald kunnen worden. En welke functies ze dus nooit gebruikt hebben.


Ik heb een studie genoot die ook bunq heeft, maar nog lang niet alle functies een keer gebruikt heeft en ook niet eens van af weet dat ze bestaan.

photo
15

Hey guys! ⬆

It's always great to see you all engage and debate but as Richie mentioned above, we wish to keep the conversation streamlined and focus on the topic.

So....when you have any opinion to share with us you can most def' do so in the right topic thread 😊 Cheers!

photo
16

Mensen, ik denk dat we een mooie middenweg kunnen hebben bij de volgende bunq update namelijk

iDIN en als je het gebruikt hebt krijg je weer een nieuwe trofee :-) zo is iedereen blij.

photo
photo
13

Oké heren, jullie leiden af van het onderwerp😂

photo
28

I never really had issues with this until today. I was signing up for an insurrance contract and to verify identity I could choose iDIN or to verify by mail (the old one, not email). I know that bunq focusses on more markets besides the Netherlands, but for Dutch custommers, it's one more step towards being a full bank.

photo
19

I was also on the road of ignoring IDIN, but I now also see more services and companies adopting IDIN for age verification, for example nederlandseloterij.nl uses it for age verification.

I understand the need for companies and their services to have an Identity check in the growing digital world, but why should this be created by traditional banks! It just gives banks more data and control, where is the privacy?

Happy Sunday

photo
14

ID (in) data ter identificatie is niks mis mee. Zolang de gegevens anoniem, veilig blijven.

Iedereen zou zijn/ haar eigen ID box moeten hebben. Delen van informatie is een eigen (vrije?) keuze. Deze keuze mag niet verplicht afgedwongen worden doordat een (massa) meerderheid hier voor kiest.


Het is goed als banken transparant zijn over nieuwe ontwikkelingen en wat het allemaal kost (opbrengt?).


Wat houdt ons ‘bunqers’ tegen om zélf een iD voor bunq te ontwerpen (samen investeren?)


Goed id?


Doan

💡🙋‍♂

#KansrijkNL

photo
12

De kosten kun je vinden op de site van Currence; https://www.currence.nl/producten/idin/tarieven-idin/. Dat is overigens puur wat het kost om het te kunnen gaan bouwen. Daadwerkelijke ontwikkeltijd, onderhoud, infrastructuur etc. komt er nog eens bovenop voor bunq. 😉

photo
22

Als je dit soort bedragen ziet begrijp je wel waarom bunq als ‘kleine’ bank 8 euro per maand kost. :-)

En zonder diensten als IDIN kun je eigenlijk niet echt. Gaat net zo standaard worden als IDEAL en pinnen denk ik

photo
photo
9

Yippie weer een dienst erbij maar zal nog wel tig jaar duren. Tot die tijd idin graag

photo
photo
18

Ik ben er ook niet helemaal blij mee. Maar ik doe liever IDIN bij bunq dan bij andere banken.

photo
14

En weer een website waarvoor iDIN nodig is, uitbetaling van een betaalverzoek bij marktplaats (koper wilde het niet via een request).. “Gelukkig” kon ik nog wel mijn hele ID-kaart uploaden, maar had dan toch liever voor iDIN gekozen.

70f0b54e29b59b06761f3c771aeb41d6

photo
7

Ik heb het nu ook echt nodig (voor de BKR self-check), helaas kan ik nu niet 'bestellen'.

photo
4

Ik ben tegen.

photo
9

Hoi Willem,

Helemaal aan jou, dan gebruik je idin toch gewoon niet, maar de rest van de wereld gaat door en soms moet je :-)

Anders heb je straks ideal voor internet betalingen alleen kun je dat nergens meer want idin heb je steeds meer nodig bij sites en aankopen.

De lijst met sites wordt steeds langer

photo
photo
6

Voor het eerst zelfs een reclame over iDIN op TV gezien. Jammer dat het zo stil blijft bij bunq :(

photo
3

Wanneer begint BUNQ met iDIN?

photo
3

bunq update #8 🤞🙏

photo
5

Unfortunately, bunq has little choice I think. Because users will get more and more excluded from services if bunq doesn't support idin.

photo
2

Kan niet lang meer duren lijkt me gezien het feit dat iDIN de nieuwe standaard is voor veilig online shoppen en inloggen bij verzekeringsmaatschappijen en bijvoorbeeld de Belastingdienst.

photo
2

Maar ik vind vaststellen identiteit nog steeds een overheidstaak ipv die van een bank :)

photo
photo
3

@Bunq hebben jullie een update hierover?

photo
5

Hi George,

Thanks for checking in- no updates at this time but we will be sure to keep you in the loop if there's any updated news 👍

Have a great day 🌈

photo
photo
4

Ik heb lang zitten dubben hoe ik hier in sta en daarna dacht ik dat mijn standpunt er niet toe doet, maar ik vind het tijd om nu mijn wel overwogen standpunt te geven.


In beginsel ben ik van mening, zoals sommige andere hier ook hebben geschreven, dat identificatie iets is voor de overheid (of onder strikt overheidstoezicht). Bij iDIN is dit niet het geval. Daarentegen is het wel een van de vele vormen van diensten die uit PSD2 zullen voortvloeien.

Dat gezegd hebbende en de realiteit (de inmiddels wijd verspreide acceptatie/eis/inzet, de kosten voor de overheid om een dergelijk systeem zelf op te zetten) ziende denk ik dat iDIN voorlopig het beste alternatief is. Indirect is er toezicht van DNB, ECB, AFM, etc.

photo
6

Het is ook niet bepaald gratis voor banken tho. 😬 (https://www.currence.nl/producten/idin/tarieven-idin/)

photo
photo
2

Zit ook met het issue. Heb gelukkig meerdere banken. Maar netzoald marktplaats kan je je niet versificeren met bunq. Zou wel top zijn in de toekomst