iDIN implementatie

Wouter shared this idea 5 months ago
Wish

Sinds kort is er een nieuwe verificatie methode in omloop, om op het internet je indentiteit te kunnen verifiëren. Deze verificatie methode gaat via je bank, waarbij de bank gegevens verleend aan de acceptant. Deze methode is een vervanger voor de bekende 1 cent iDeal transactie om iemand te verifiëren.


Van te voren ziet de klant precies welke gegevens er gedeeld zullen worden met de acceptant en zal expliciet toestemming moeten geven. Het expliciet toestemming moeten geven past in het gedachtengoed van bunq dat er niet zomaar gegevens verkocht of verleent zullen worden zonder toestemming van de klant.


Persoonlijk ben ik van mening dat het verifiëren van een indentiteit eigenlijk niet de taak van een bank of welke andere financiële instelling zou moeten zijn.


Maar ik werk als developer voor een niet nader te noemen digitale ondertekendienst voor documenten. Nu heeft de persoon/bedrijf dat de ondertekentransactie start de mogelijkheid om verschillende verificatie methodes aan te zetten om er zeker van te zijn dat het document door de juiste persoon getekend wordt. Één van deze methodes is iDIN.


Momenteel heeft bunq iDIN niet geïmplementeerd en zou een klant die een bunq account heeft nog gebruik moeten maken van de iDEAL verificatie methode. Momenteel is hier echter nog niet tegen aan gelopen door klanten. Maar ook voor mij persoonlijk is het ietwat onhandig omdat ik niet zelf kan testen icm bunq.


Nu is mij vraag of er plannen zijn om bij bunq ook iDIN te gaan ondersteunen.


Meer informatie:

https://www.idin.nl/

Comments (40)

photo
6

Hey Wouter!

We are always looking into new ways of verifying users at bunq and will definitely check it out!

Thank you for your amazing tip!

photo
7

Amazing tip??? This was mentioned months ago by others already, also by myself.

photo
photo
8

Ja ik heb het een tijdje geleden ook gevraagd voor idin. Lijkt mij makkelijk.

photo
6

Sidenote: It would be nice if a iDIN verification would be visible within events with all the exchanged information and receiving party in the details section.


Because when I used to use ABN Amro there was no way to lookup a past iDIN verification.

photo
5

I actually don't think it's a responsibility of banks to identify a user on the internet. We have DigiD for identity verification and for checking if a bank account is from the person who says who owns it, there's still an iDEAL deposit.

Banks should keep doing what they're meant to do: "bank-stuff"

photo
3

The dutch tax authorities are also using iDin as form of identification.

photo
6

Well not for me, I still use DigID for my tax returns, basically all authority related services. I will then keep refusing the use if iDIN simply because it's not the job of a bank to identify someone on the internet.

I sincerely hope that bunq thinks the same way

photo
3

@Délano

Gebruik maken van iDIN lost het probleem van vergeten DigiD inloggegevens op en daarmee een kostenbesparing voor ons allemaal.


iDIN is dus een prima ontwikkeling.

photo
5

You should do some research. DigiD isn't available for every company. iDIN is designed for all kinds of companies, for example: an online liquorstore. Imagine logging in with DigiD on a store like that, that's a no go.

Currently all large banks support iDIN, so I think bunq should also go for an innovative concept like this.

Read more about this concept here: https://www.idin.nl/

photo
photo
5

Ben ook van mening dat dit totaal niet de taak is van bunq, en hoop stiekem dat dit project ook niet zo'n succes word. Maar als alle banken straks met succes meedoen, kan onze bank natuurlijk niet achter blijven.

photo
4

Ik ben ook tegen iDIN.

photo
3

Waarom?

photo
3

En uw argument(en) tegen zijn?

photo
photo
6

Ik wou me net aanmelden bij Peaks (een app om je wisselgeld te beleggen), maar helaas ondersteunen ze alleen banken met iDIN...

photo
3

Same here, ik zit gewoon in een deadlock met alleen Knab en Bunq (als NL account). Jammer, maar deels te begrijpen.

photo
2

Ik had hetzelfde bij Peaks. Is er al nieuws of/wanneer deze dienst beschikbaar komt?

photo
2

+1 hier ook combi Knab/Bunq.. Wat is de reden dat dit nog niet mogelijk is?

photo
3

Het is sinds vorige week mogelijk om met iDeal te betalen op Peaks. Ook via Bunq. Dit is mogelijk op Android zover ik weet.

photo
photo
4

@Jesse Wat heb je daaraan? Ik kan Peaks niet activeren met alleen bunq. En ik heb geen andere bankrekening die iDin ondersteunt.

photo
4

Dan houdt het voor nu op idd. Je hebt n rekening met iDin nodig.

photo
photo
7

Ik moest vandaag ook voor het eerst iDIN gaan gebruiken bij het aanmelden, maar dit lukt me niet via Bunq.


Zoals ook al eerder is aangegeven vind ik het niet de taak van de bank, maar hebben helaas niks anders voor bedrijven in NL

photo
6

Ook ik loop ertegenaan dat ik niet kan laten verifiëren via iDIN. Zou fijn zijn als dat mogelijk gemaakt wordt.

photo
12

Ik wil iedereen graag aanraden om de website van iDIN te lezen alvorens te reageren met leuzen als "ik ben hier tegen", "het is niet de taak van de bank".

Dit is een initiatief waarbij alle grote banken al bij zijn aangesloten, op dit moment zijn de volgende licentiehouders:

  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • de Volksbank (h.o.d.n. SNS, ASN Bank en RegioBank)

Of dit nou een taak van een bank is of niet, het initiatief is er en het wordt langzamerhand meer gebruikt. Willen jullie je kunnen identificeren met bunq? Zo ja, geef deze topicstarter een like, zo nee, graag dit topic negeren :)

photo
8

ook BKR werkt met iDIN en bijna alle banken behalve Bunq en dat is wel een beetje gek

photo
5

Men nieuwe hypotheek ook, idin bij florius, gelukkig heb ik nog een rabo rekening maar denk niet dat bunq of anderen nee tegen idin moet gaan zeggen, voelt dan een beetje het zelfde als nee ik wil geen digid ofzo ohh wacht zonder digid kan je al niet meer, zelfde als straks ehh eigenlijk nu all met idin.

photo
6

Digid is overheid, overheid is uitgever van ID, ID is taak van overheid.


idin is bank, bank is geldbeheerder, ID is geen geldbeheer, ID is geen taak van bank.

photo
4

Alexander, voor een deel heb je gelijk maar wil je dan met je digid inloggen bij je bank? Dat doet bunq ook niet en gebruikt zijn eigen systeem net als elke bank.

Bedoel banken gaan over geld dus id komt dan van digid volgens jou stelling.

Grappig is dat ik idin dus bank methone gebruik voor bank zaken zoals men hypotheek “beheren” inloggen bij bkr, was even handig bij aanvragen hypotheek etc

Met andere woorden beide hebben een doel en beide zijn “nodig” cq wenselijk in mijn geval en 94 anderen zo te zien.

photo
4

Charrl, voor bankzaken heb je gelijk. Probleem van iDin is dat het ook gebruikt gaat worden door webshops om jouw leeftijd te bepalen voor bv alcohol te kopen. Dus eigenlijk voor zalen die geen “ene drol” te maken heeft met bankzaken. Dat is een beetje waarom ook ik vind dat dit niet de taak van de banken is.


Snelle quote van iDin.nl:

“iDIN is een dienst van de banken waarmee consumenten zich bij andere organisaties met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank kunnen:


identificeren

inloggen

leeftijd bevestigen “

Belangrijk zijn hier de woorden “consumenten” en “andere organisaties”

photo
3

Delano,

Ik drink niet dus zal de rede zijn dat ik deze optie niet wist, maar hoe zou je dit probleem anders willen oplossen?

Nog een ID systeem? Of je digid hiervoor gebruiken wat weer andere issues zal geven vrees ik?

Wel grappig straks een drank controle, heeft u gedronken nee want ik heb bunq :-)

Gek genoeg vindt ik idin niet zo gek voor dit doel, naam controle of incasso controle middels een 1 cent ideal betaal controle is ook geaccepteerd. En straks betalen met ideal en ook nog je digid invullen is ook een jackpot combi die perfect is voor fraude.

photo
photo
5

Werkt dit nu niet bij Bunq? Wat is de status?

photo
6

Hi Wessel👋

We do not support iDIN, as it needs to be integrated.


We will update this topic, as soon as we have more information to share with you 👍

Thank you all for sharing your input with us! 👀

Cheers

photo
photo
13

Banken die hun ‘authoriteit’ misbruiken door dit soort diensten aan te bieden is misselijkmakend! Een bank hoort de gegevens van haar klanten te beschermen i.p.v. commercieel aan te bieden via een service als iDIN.


Doe hier niet aan mee bunq! Bedrijven die iDIN eisen van hun klanten zal ik links (moeten) laten liggen, iets waar ik geen probleem mee heb.


De overheid dient een dienst aan te bieden (blockchain misschien maar eens gebruiken?) die privacy voorop stelt. Het bedrijfsleven heeft zich niet te bemoeien met het openbaar stellen van mijn gegevens.

photo
4

Dick is de geheimen 007 alias van Willem Vermeend, de “Smart blockchain predikant” Dick zn verhaal is een broodje aap !

photo
4

Wat is er een broodje aap aan mijn verhaal? Waarom zouden commerciële bedrijven mijn data mogen verkopen voor diensten waar juist een overheid of publieke instelling gebruikt voor moet worden?

Ik vrees dat veel mensen nog in de jaren ‘80 denken te leven, in de tijd dat banken niet commercieel waren.


Waarom zouden banken zich met identificatie bezig houden?

Als eigenaar van een slijterij ben ik groot voorstander van een makkelijke manier om minderjarige te identificeren maar dat is een taak van de overheid! Niet van het bedrijfsleven.


Ik ben een bunqer omdat bunq de enige bank is die heel transparant is over wat ze met mijn geld en gegevens doen. En dat ze zich niet bezig houden met het verkopen van mijn gegevens vind ik erg fijn en ik zie de link naar een broodje aap niet (of begrijp je de technologie van blockchain niet en wantrouw je ieder antwoord waar dat woord in staat?)

photo
4

Dick voor elke verstrekking van gegevens aan derde dient de gebruiker zelf toestemming te geven, daarnaast zie je van te voren precies welke gegevens er verstrekt zullen worden.


Er worden dus helemaal geen gegevens openbaar gesteld. Jij hebt als gebruiker in de hand welke gegevens er verstrekt worden, als je het er niet mee eens bent dan kan je er dus zelf voor kiezen de gegevens niet te verstrekken.

photo
photo
7

Ik sta toch behoorlijk te kijken van een reactie als van Dick hierboven. Volgens is er nergens sprake van “misbruik maken” of “commercieel delen”.


iDIN werkt zo dat je áls je wilt, bepaalde informatie kunt delen met een online partij. BV een eerder genoemde drankwinkel kan jou vragen om je leeftijd te verifiëren. Als die winkel het goed implementeert, krijgt zij alléén je leeftijd wanneer jij dat authoriseert via iDIN. iDIN stelt dus ook privacy voorop!


Volgens mij is het juist erg verstandig om zoiets bij meerdere partijen (in dit geval banken) te leggen, in plaats van bij één overheidsdienst. We weten hoe geweldig de overheid is met IT, dus laten we hier niet nog meer gaan eisen (en al helemaal niet met de “Blockchain” — gevalletje klok horen luiden geloof ik?). Banken hebben al deze gevens al, plus meer geld/mensen voor computer security dan waar de overheid ooit van durft te dromen.


‘t Lijkt mij een goed initiatief, dus ik zeg: hup bunq! Als online bank niet iets wat je kunt laten sloffen!

photo
6

Het klopt dat een bank bij de implementatie inderdaad verplicht is om van te voren te tonen welke gegevens ze door zullen geven aan de derde partij, mits je uiteraard toestemming geeft.


Bij de implementatie vanuit een webshop/website etc is de keuze uit verschillende identificatie niveaus, waaronder enkel geboorte datum en als ik me niet vergis zelfs een optie om enkel te zien of iemand meerderjarig is of niet zonder je hele geboorte datum te weten.


Dit is perfect voor webwinkels die drank verkopen, omdat je als webshop zeker weet dat je klanten oud genoeg zijn om drank te mogen kopen. De gegevens zijn namelijk al bijvoorbaad geverifieerd door de bank.

photo
4

Klopt. Zie ook de demo op https://demo.idin.nl

photo
photo
4

Wouter, ik begrijp dat ik toestemming moet geven voor het delen van gegevens. Al vraag ik mij af of alle banken wel even helder zijn in de transparantie over welke gegevens er ‘verkocht’ worden.


Ik ben echter van mening dat een bank helemaal niet gebruikt moet worden voor zoiets persoonlijks als identificatie. Dat ze bankgegevens ter beschikking stellen is prima (met toestemming). Daarvan zijn ze zelf de bron en ik zou mij kunnen voorstellen dat ik mijn gegevens vanaf de bron zou willen delen.


Echter, mijn identiteit is geen bron gegeven voor een bank. Bij voorkeur wil ik helemaal niet dat zij zoveel van mij weten. Het liefst identificeer ik mij bij de bank via een overheids dienst als ‘iemand die geautoriseerd is voor het openen van een bankrekening met een geverifieerd e-mailadres’. Geen reden om je BSN meer aan een commerciële instantie meer te geven maar je moet je gewoon digitaal kunnen identificeren en authenticeren met behulp van de overheid i.p.v. een bedrijf.

photo
5

Dit dus, het is gewoonweg niet de taak van een bank en een wilde poging van de grote banken om iets nieuws te proberen (geld te gaan verdienen).

photo