Wat is het liquiditeitspercentage van Bunq? En waar kan ik deze gegevens inzien?
Wat is het liquiditeitspercentage van Bunq?
EwoutAce
Bedoel je de liquiditeitsratio’s zoals quick en current ratio? Of solvabiliteit? Wat zou je ermee willen?
Nou, vroeger leende Bunq geen geld uit. Dus wat het liquiditeitspercentage 100% . Nu kan je rente verdienen, wat betekend dat Bunq geld uitleent.
R.J. PaatsChamp
@Lars-H-S#160530 Volgens mij moet een bank verplicht in staats obligaties investeren voor een bepaald volume!
Dus 100% zou nooit het geval kunnen zijn geweest. Maar gezien het verdien model zou het aanzienlijker hoger moeten zijn dat de andere banken.
Thanks!
ThijsProdigy
Voordat de "freedom of choice" optie beschikbaar kwam, stalde bunq haar geld bij de Europese Centrale Bank en investeerde in Europese staatsobligaties omdat dit een vereiste was om een bank licentie te krijgen, en een vereiste is om deze te behouden.
Maar wat de getallen nu zijn durf ik niet te zeggen.
ThijsProdigy
Het een en ander is overigens wel hier te vinden: https://www.bunq.com/nl/policies
Sam 🇳🇱🇬🇧Wizard
@Lars-H-S#160530 Dat bunq rente uitkeert, betekent niet automatisch dat bunq ook geld uitleent. Er zijn verschillende manieren voor een bank om rente te financieren.
De klassieke manier om rente te financieren is natuurlijk door rente op te halen bij degene aan wie je geld uitleent. Denk aan een traditionele bank, die 9% vraagt voor een lening, maar daarvan maar 4% uitkeert aan degene die geld heeft gestald bij de bank.
Als je 4% rente op je geld veel vindt, dan snap je misschien ook wat andere banken momenteel verdienen. ING vraagt tot 9,7% rente op een lening, maar keert maar 0,01% uit op je spaargeld. Kassa!
Bunq doet dat anders, dat valt te lezen in het boek Breken met de banken, over de onstaansgeschiedenis van bunq. Juist dit achterlijke systeem stoorde Ali en daarom wilde hij het anders doen.
Bunq financiert de rente die zij uitbetaalt (tot € 10.000) niet door leningen te verstrekken op de vrije kapitaalmarkt, maar door de abonnementskosten en beleggingen.
Deze beleggingen zijn te vergelijken met hoe een pensioenfonds belegt: vrij zeker omdat er niet met een hoog risicoprofiel belegd wordt. Voor een deel is een bank verplicht om te beleggen (staatsleningen) en voor een ander deel doen ze dat via het profiel dat jij hebt opgegeven.
Als je wil weten wat de dekkingsgraad van bunq is, dan kan je het jaarverslag opvragen bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Ook houden de AFM en DNB toezicht en publiceren zij kerncijfers over banken, waaronder bunq.
Door het model van bunq (investeren in plaats van belenen) kan al het geld vrij snel weer teruggehaald worden, mocht dat nodig zijn. Dat maakt het een stuk veiliger dan bij een lening, die misschien niet (direct) terugbetaald kan worden.
Je kan dus nog steeds uitgaan van een dekkingsgraad bij bunq van rond de 95-100%. En ondanks een negatieve rente op het merendeel van je geld dat bunq bij de ECB gestald heeft, krijg je toch nog 0,27% rente uitbetaald.
Heiko HartwigWizard
Interessantes Interview mit @Ali zu lesen unter
https://www.geldinstitute.de/content/finanzen/geldinstitute/de/business/2020/-ein-voellig-anderes-geschaeftsmodell-.html
- John DoLegendCO2 Saver
- Edited
In addiction to the above: you can find bunqs latest financial report here: https://www.bunq.com/policies/transparency
How cool is that.. bunq now publish these documents on their website!
The annual report over the year 2019 will be soon available.