Ik ga het ook gewoon proberen uit te leggen:
Op elke bankpas zit een code voor het land waar de pashouder woonde ten tijde van het verstrekken van de pas. Deze code geeft ook de bank aan, die de pas verstrekt heeft.
Apple Pay is gekoppeld aan de regio waar je woont en of Apple er voor heeft gekozen om dat land te ondersteunen. Tot nog toe is Nederland verstoken van deze ondersteuning.
Aan de andere kant hanteert Apple een controle tussen de regio die zij bij de klant geregistreerd hebben staan. Dit is enerzijds een kwestie van rechten voor muziek en films, maar anderzijds ook een maatregel tegen fraude.
Deze controle vindt onder andere plaats als je een pas wil opgeven voor iTunes. Het risico op fraude is kleiner als de klant in dezelfde regio geregistreerd staat als de pas. Dit is dus puur tegen fraude.
Apple Pay laat je alleen passen installeren die op dezelfde regio staan als het toestel en als die regio ook op de lijst van regio's staat die Apple ondersteunt voor Apple Pay.
Dit is niet zozeer een fraude-check, maar om te voorkomen dat klanten uit regio's waar geen ondersteuning is, of banken die het niet ondersteunen, geconfronteerd worden met een systeem waar ze niet op ingesteld zijn. Het kan ook met wetgeving te maken hebben en Apple moet dat van land tot land bekijken.
Dat de controle niet heel scherp is, blijkt wel uit het feit dat er een omweg is. Dat die met een bank werkt, die toevallig ook in Nederland gevestigd is, staat daar buiten.
Ander voorbeeld: ING heeft ook een Belgische tak en RBS heeft ook een Nederlandse tak. Met een Belgische ING-pas zou het dus ook moeten werken, of met een Schotse RBS-pas. Toch werkt het in beide gevallen niet met een pas met een NL-code.