Jeroen 🏳️🌈 Een bank moet, als het een pas uitgeeft aan iemand die in een ander land woont, de juiste pascode meegeven. Dus je mag wel een Belgische bank kiezen, maar die zullen je een Nederlands gecodeerde pas moeten verstrekken.
In dit geval loopt inderdaad 'regio' vaak samen met 'land', maar de terminologie is 'regio', omdat sommige delen van landen niet tot dezelfde regio behoren als andere delen van dat land (denk aan eilanden of overzeese gebieden).
Je hebt deels gelijk als je zegt dat het een keuze is van Apple. Met betrekking tot de blokkade in iTunes is dat een risico-afdekking, waar ze overigens ook verplicht toe zijn.
Met betrekking tot Apple Pay moet Apple samenwerken met de banken, die moeten het immers gaan betalen en die moeten het ook technisch gaan uitvoeren. Dus het is niet een keuze van Apple alleen.
Daar zit ook het grote mysterie waarom Nederland nog niet aangesloten is op Apple Pay. De consumenten willen wel...
Voor de banken is het voordeel dat ze een kant-en-klaar systeem krijgen, dat bovendien veiliger is dan de huidige systemen. Het nadeel schijnt in de vergoeding te zitten die Apple vraagt.
Voor Apple is Nederland interessant omdat hier veel minder contant betaald wordt en met ruim vier miljard transacties per jaar (cijfer 2018) er zelfs met een hele kleine vergoeding er wat te verdienen valt voor Apple.
Je hebt gelijk als je zegt dat Nederland er klaar voor is. Zelf gebruik ik het al een paar maanden en kan er overal mee terecht, behalve de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam (!). Ook de adaptiegraad (snelheid waarmee mensen overschakelen) zal hoog zijn, omdat we al gewend zijn aan pinnen.
Kortom: waar de belemmering ligt is onduidelijk, ook omdat banken en Apple zich in diep zwijgen hullen en geen mededelingen kunnen/willen/mogen doen.
Voor hetzelfde geld is het er morgen al en kan je ook je buitenlandse kaart omwisselen voor een Nederlandse en die gewoon voor Apple Pay en iTunes gebruiken.
Evengoed kan het ook nog een paar jaar duren en loop je dus tegen bovenstaande problematiek aan.