De discussie over wat respect inhoudt is een eeuwige discussie. Wat wel en niet respectvol is, is een kwestie van normen en waarden.
Ik kan me zo voorstellen dat er best wat discussie intern is geweest eer men tot dit besluit is gekomen, zoals bij elke organisatie als er een mediageniek besluit moet worden genomen. Men is niet over één nacht ijs gegaan.
Als het gaat om de combinatie van respect en kritiek, dan wordt het al snel een grijs vlak. Wat je wel kan stellen is dat opbouwende kritiek meer getuigt van wederzijds respect, dan afkrakende kritiek. Zeker als dat laatste een persoonlijk karakter krijgt.
Als klant bij bunq is het voor mij onmogelijk om in te zien waarom besluiten wel of niet genomen worden. Dat is iets waar alleen de mensen binnen bunq (met name de bestuurders en de RvC) meer zicht op hebben. Er spelen bij elk besluit, als is het maar het verplaatsen van een knopje, bedrijfsbelangen die wij als klanten misschien kunnen inschatten, maar nooit kunnen zien.
Dat is je positie als klant en daar heb je mee te leven. Dat hoeft je niet te beletten om je overal maar bij neer te leggen en daarom is het zeker nuttig om kritisch te blijven en ook feedback te geven aan bunq. Bunq staat dat (voor zover ik weet als enig bankbedrijf) ook toe en schat feedback op waarde. Ik denk dat bunq er al meer gebruik van maakt dan we merken.
Maar dat betekent nog niet dat bunq naar onze pijpen moet dansen. Natuurlijk is klanttevredenheid belangrijk, maar er zijn ook andere belangen. Als klant heb je de keuze om zaken te doen met bunq, maar dan heb je bunq te nemen zoals het is. Dat daar een mogelijkheid in zit om mee te denken, trekt mij bijvoorbeeld aan.
Als je denkt dat bunq bepaalde normen overschrijdt waar je niet mee kan leven, dan is het aan jou als klant om dat te accepteren, of je handel elders onder te brengen, waar ze die normen niet overschrijden. Desnoods richt je je eigen bank op, wat in essentie is wat Ali destijds heeft gedaan.
Aan de andere kant is bunq ook vrij om te kiezen met wie zij handel drijft en met wie niet. Als bunq meent dat een klant haar normen overschrijdt, kan bunq ook die klant weigeren. De klant heeft immers genoeg alternatieven.
Ik denk dat bunq niet zo snel klanten zal weigeren, anders dan om formaliteiten, dus dan moet deze klant het bont hebben gemaakt. De publicitaire schade is kennelijk voor bunq acceptabel, vergeleken bij wat deze klant aan tijd en energie kost.
Het oproepen om de app te verbieden is best wel heftig op zich. Zeker als je bedenkt dat het bedrijfsmodel van bunq zo een beetje gebaseerd is op de app. Dat op zich lijkt me al genoeg reden om geen zaken meer te willen doen met een dergelijke klant. Dat er daarnaast meer speelt, maakt de beslissing aan de kant van bunq alleen maar begrijpelijker.
Kortom: met opbouwende kritiek kan je bunq beter maken, met afzeiken en doordrammen en de aard van bunq bedreigen kom je niet tot een wenselijk resultaat.